A napenergia hasznosításáról

Magyarországon átlagosan 1300 KWh/m²év napsugárzás érkezik. Nyáron a tűző napsugárzás teljesítménye megközelítőleg 1 KW/m², változékony felhős időben ez nyilván kevesebb, megközelítőleg 0,5 KW/m² körüli érték. Ebből a hatalmas mennyiségű energiából, amit a napból ingyen kapunk, egy jó hatásfokú és jól tájolt napkollektor ill. napelem rendszerrel egészen sok energiát hasznosíthatunk..

Nyilvánvaló, hogy ez az energia nem egyenletesen érkezik a napból. Vannak időszakok - az ősz vége és a téli hónapok - amikor a hasznosítható napsugárzás teljesítménye nem haladja meg az 1 KWh/m²nap értéket. De tiszta időben ilyenkor is munkára foghatjuk a napból érkező sugárzást. Ebben az időintervallumban az alacsony teljesítmény a kis beesési szöggel érkező napsugaraknak köszönhető, a Föld és a Nap helyzetéből adódóan. Tavasztól ez megváltozik, és egészen az ősz közepéig jó hatásfokkal lehet hasznosítani a napenergiát. Nyáron a legnagyobb a napsugarak beesési szöge, ezért ekkor 6 KWh/m²nap a hasznosítható napsugárzás teljesítménye. Persze tiszta égbolt mellett. Ebből az következik hogy a márciustól-októberig terjedő időszak alatt a használati melegvíz átlagosan 80%-a előállítható napkollektoros rendszer segítségével. Nyáron biztosítani tudjuk a teljes használati melegvíz ellátásunkat.

Használhatjuk még a napenergiát napkollektoros rendszerek segítségével medencefűtésre és fűtésrásegítésre is. Ez utóbbi nálunk Magyarországon nem igazán gazdaságos, mivel fűtési szezonban télen kicsi a hasznosítható napsugárzás, és emellett sok a borús nap. Így csak olyan kis mértékben tudunk rásegíteni a fűtési rendszerünkre, hogy a megtérülés mértéke igen hosszú. Ezért inkább használati melegvíz előállításra és medencefűtésre használhatjuk igen jó hatásfokkal a napkollektorunkat.

A használati melegvíz előállítás mellett, a napsugarakat elektromos áram előállítására is használhatjuk napelemek felszerelésével. Magyarországon átlagosan 1 KW teljesítményű rendszerrel 1 év alatt 1100 KWh elektromos áram állítható elő. A nappal megtermelt áramot akkumulátorokban tárolhatjuk - ekkor beszélünk sziget üzemű rendszerekről -, vagy visszatáplálhatjuk a hálózatba egy kétirányú mérőóra segítségével, az áramszolgáltató felé. Ekkor hálózatra visszatápláló rendszerről beszélünk.